Alla inlägg under oktober 2009

Av Kristin - 13 oktober 2009 20:46

Idag var hovis ut på morgonen. Det är såå skönt att alla fyra skorna suttit en hel skoperiod så det fanns något att spika sömmarna i. Newadas vänster framsko har ju varit en följetong i ett par månader nu.. Det har blivit till att ha boots i hagen och undvika alla knöliga, svårframkomliga stigar och diken. Jag tror vi kommer att göra det i fortsättningen också, Newada får helt enkelt hålla sig till grusvägar i fortsättningen.

Hur som helst. Med nya skor på fötterna så selade jag på henne loungen och tog ut henne på ridbanan. Eftersom det blåste som attan ute (och lite till) så satte jag back on track- ryggstycket under selen så hon höll sig varm över ryggen.

Skrittade fram en bra stund innan jag satte selen på plats och Newada fick börjajobba. Mycket i trav och sedan en 5-6 galoppfattningar i varje varv. Hon var bara såå fin och gick samlat utan att slåss upp i galopp. Bar sig bra i båda galopperna och gick lugnt. Stort! Såå nöjd =0)

Hon fick mycket beröm och extra pyssel innan hon äntligen fick gå ut i hagen.

I morgon har jag möte, så jag åker ut till stallet på eftermiddagen. Då kommer equiterapeuten ut också och som jag sa igår så hoppas jag att även han ser någon skillnad..

Av Kristin - 12 oktober 2009 20:43

Idag hade jag en låg förväntning på ridpasset. Vet ju redan sedan tidigare hur fel jag kan ha när jag har låga förväntningar på min häst och passet och det samma hände idag.

Red med graman och dressyrspö och flyttaade henne lite kors och tvärs över ridbanan. Detta har blivit bättre och Newada flyttar nu hela kroppen istället för att bara köra ut bogen och "bananböja" den.. Men..nackdelen är att hon nu är så villig att flytta sig sidvärters att hon mer eller mindre gör det på eget bevåg- mest hela tiden. *suck* Så det känns som om hon inte har någon stadga i baken och den slirar till vänster och till höger lite hur som helst *s* Skumt..

Skippade traven nästan helt idag och gick istället mer eller mindre direkt på galoppen. Började med vänster galopp som är Newada sämsta och hon fattade nästan direkt utan stress. Den blir lite läskigt fyrtaktig så jag halv-står lite i sadeln och håller om med benen för att inte störas. Efter tre varv på stor volt så saktade jag av. Hon gick i en trevlig samlad galopp med hyfsat höjd rygg och ok avslappnat så då var jag nöjd. Mycket klapp och så bytte vi varv. Det tog en stund för henne att varva ner så pass att hon slappnade av. Det är tydligen såå roligt att galoppera =0)

Första fattningen i höger varv från skritt blev en vänster galopp. Lät henne rulla på ett par språng innan jag saktade av. När hon går i förvänd galopp, dvs vänsterställd i vänster galopp, i höger varv så är galoppen inte längre fyrtaktig och dessutom mycket mer samlad. Vad beror det på?? Den enda orsaken jag kan komma på är att hon balanserar upp någon svaghet coh då blir resultatet detta..

Ny fattning från skritt och den här galoppen var TOPPEN! Mer samlad höger galopp än vad hon någonsin orkat och två volter och två varv på spåret innan jag saktade av. Försökte sänka halsen och bli framtung sista volten men när jag satte mig djupare och drev, orkade Newada bära sig en liten bit till. Saktade av och gav lång tygel. Hon fick massor av beröm och fick veta hur nöjd jag var. Duktig häst!

För någon som inte vet hur stort det här är för Newada så kan det ju tyckas konstigt att man blir så nöjd efter två varv på ridbanan, men det är SÅ STORT! för Newada och för mig!

Det lilla gjorde i allafall min dag kan jag säga och jag gick omkring och log hur länge som helst efter det. Newada fick lite extra kärlek (och godis) innan hon fick gå ut i hagen igen.

I morgon kommer hovis så Newada ska få nya skor. Det är på tiden då vänster baksko sitter lite löst. Skönt att alla skor suttit som de ska så hovis har något att spika i den här gången..

På onsdag kommer equiterapeuten. Ska bli spännande att höra vad han har att säga om Newada. Hoppas han ser någon skillnad! Tänk så trist annars..


Av Kristin - 11 oktober 2009 08:51

Igår var min kompis R ut och red Newada igen. Jag är och förblir en dressyrryttare. Skulle vilja våga hoppa högt igen, men har helt enkelt blivit för feg för det, så det får R sköta så länge hon vill och kan =0)

Newada var rysligt duktig förra gången, men då var inte kameran med- så klart..

Igår gick det inte lika bra. R dras med en förkylning och hade redan på förmiddagen haft en rodeo med kalven, (den som ändå varit där..med kameran i högsta hugg..) ;0) och Newada var inte heller lika på hugget som sist. Antar att det hade med att göra att jag kom ihåg kameran den här gången.. *s*

Newada hoppar i allafall oavsett om hon tycker det är läskigt eller inte. Då drar hon bara upp benen lite mer (och petar ut öronen..).

Vi nöjde oss med ungefär halva höjden mot sist, det är ju bättre att både Newada och R får behålla sitt självförtroende än att man utmanar ödet och tvingar fram ett dåligt hopp pass.

På det här sättet var både R och Newada nöjda efteråt och det gick bra på den höjden vi satt upp. R tog beslutet (mycket klokt) att inte åka till STERK utan till Heby istället. De har en cm-hoppning nästa helg, vilket är toppen =0)

Jag återkommer med mer om detta när det hela är klart och spikat.


  

Av Kristin - 5 oktober 2009 18:49

Jag har letat efter en skötare till Newada. Jag väljer ordet skötare istället för medryttare, då en medryttare betalar för sig medan en skötare hjälper till utan att betala för sig.

Det har varit ut en tjej för att prova på, och då insåg jag hur svår Newada är. Började tvivla på om det ens är möjligt med en ny ryttare på ryggen. Vi har kommit så långt och jag är rädd för att en ny ryttare kan förstöra mer än vad det är värt.

Hur som helst så fick Johanna som tillsammans med sin familj är den andra inackorderingen i stallet, testa att rida Newada idag. Jag fick låna deras trevliga nordsvenska travarsto så vi kunde rida ut tillsammans.

Till att börja med så var Newada väldigt orolig men efter första traven så lugnade hon ner sig. Det viktiga med den som ska rida Newada är att hon eller han vill rida ut i skogen och just Johanna är idealisk. Då kan hennes mamma rida med på deras häst och jag vet att den här tjejen är pålitlig. Så som det ser ut nu har både jag, Newada och Johanna gett tummen upp för den här idéen. Johanna ska rida Newada på onsdag igen, då med sin mamma så får vi se.. Det var i allafall roligt att se Newada från sidan om, för omväxlings skull..   =0)

Av Kristin - 3 oktober 2009 16:14

Newada har ett brännmärke på vänster bakben i höjd med knäet, som hon fick i Polen. Jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga för att få reda på vad märket betyder. Är det någon som har en idé?

Har sett Tyskland Trakhener märke och detta påminner lite om det..


  

Av Kristin - 3 oktober 2009 15:10

Idag på morgonen kom min kompis Rebecca ut som haft Newada i två månader innan jag flyttade henne till nuvarande stallet. Hon ska låna Newada och tävla hoppning om tre veckor på STERK, så innan dess måste de ju öva =0)

Newada stortrivs med Rebecca på ryggen, det märks tydligt. Tyvärr hade jag inte kameran med, detta borde ha fotats! Jag är så jäkla stolt över mitt polska åbäke till häst och Rebecca som inte hoppat "sedan Finska Vinterkriget" som hon själv uttryckte det..

Ibland blev det bara SÅÅ bra och SÅÅ snygga språng! Samlad och bärig galopp där Rebecca fick komma till ridning och matte kunde stå och bara njuta. Pärlan min!

*stolt matte*

Jag vet inte riktigt hur kompisen kände när hon åkte från stallet men jag var löjligt nöjd och stolt över dem båda. Något språng blev lite tokigt då Newada älgade på efter förra hindret. Hon gick av stoort, dock med alla benen på rätt plats och med ryggen där den skulle. Ingenting var läskigt, vare sig regnbågs murar, sockerbitar eller det faktum att Newada inte hoppat speciellt mycket i sitt liv.

Hon kommer ju aldrig kunna gå de msv klasserna i hoppning, men upp till dem så kommer hon inte skämma ut sig.

Jag och Rebecca bestämde att hon skulle komma ut nästa helg igen, om hennes schema tillät det. Då kan jag lova att kameran kommer vara med i högsta hugg!


  


Av Kristin - 1 oktober 2009 17:05

Idag var det vackert men kallt ute när jag åkte till stallet vid 11-tiden. Det var full rulle när jag kom ut vilket inte alls är vanligt för just det här stallet. Hela tre personer och tre hundar var i stallet (!!) och det hördes skratt och prat ända ut. Trivsamt! =0)

Mockade och gjorde klart maten innan jag gick ut mot hagarna. Stannade till för att prata med en av tjejerna i stallet som är intresserad av att hjälpa mig med Newada någon gång i veckan. Newada hörde min röst och gnäggade några gånger. När jag inte hämtade in henne utan stod kvar och pratade, så började hon jogga fram och tillbaka längs staketet. När jag fortfarande inte hämtade henne så pep hon till och la in ett antal bocksprång per varv. Såg riktigt roligt ut! Det var precis som om hon sa; se mig, se mig, se mig!!

Newada får en massa pluspoäng varje gång jag hämtar in henne och jag möts av gnäggningar.

Eftersom hon sett så attans överpigg ut i hagen beslöt jag att longera henne med loungen istället för att rida. Hon hade ju så klart lyckats lägga sig på en dynghög i boxen och en stor bit av halsen plus manen var alldeles gul. Älskar vita smutsgrisar- inte..

Skrittade Newada varm först utan att spänna in henne. Hon såg förvånansvärt positiv ut till jobbet, antar att det fina vädret hade med det hela att göra.  =0)

Spände loungen och lät Newada känna sig för. Hon ser så rolig ut när hon fixar och flyttar nacken och försöker hitta det bekvämaste stället att vara på. Loungen vill att hon går där det är jobbigt och när hon går där hon vill så drar loungen i henne vilket också är jobbigt, så det gäller att kompromissa med sig själv..   =0)

Hon har börjat lyssna bättre på rösten vilket gör att jag kan säga "galopp" och hon fattar vad jag menar. Det tar en liten stund innan vänster galopp kommer, det är som om hon behöver få ordning på benen och tänka lite innan hon kan fatta galoppen. Lät henne sakta av och pusta en minut innan jag bad henne om en ny fattning. Helt plötsligt så blev hon sur och började konstra. Det här var ju jättejobbigt och hon ville inte vara med om det en endaste minut till! Det blev en "tvärtnit med en helomvändning och backa rakt in i staketet" grej. Så stod hon och tittade surt på mig. Oh, vad rädd jag blev!  ;0)

Hon sprang och gapade en stund och försökte slå sig fri, även i traven. Liksom; sabla grej som sliter i mig och gör allt obekvämt.. Lite mulåsna är det allt i Newada. Väntade ut henne och bad henne om ett par galoppfattningar till, tills hon gett med sig och inte slogs mot loungen.

Bytte varv och gjorde 10 galoppfattningar med trav mellan. Det är jobbigt med fattningarna och hon måste sätta bakbenen under sig varje gång. Hon var jätteduktig! Gjorde halt och släppte lös henne igen. Hon sträckte ut halsen och jag kunde se hur skönt det var att få slippa jobba hårt. Matte är en slavdrivare!

Träna galoppfattningar är suveränt på många sätt. Bäst och tuffast är det att göra skritt-galopp-skritt, men i början på en orutinerad häst kan man köra trav-galopp-trav. Målet är typ max fem galoppsprång sedan tillbaka till skritt. Efter att ha gjort det ett par gånger ska man kunna kräva att hästen med max bara något travsteg saktat av till skritt. Sista gången låter man hästen rulla på i galoppen minst ett varv på banan för att inte tappa 

framåtbjudningen.

Hästen blir lätt fram, sätter bakbenen ordentligt under sig och blir otroligt uppmärksam på dina hjälper. En av mina gamla hästar flippade nästan ur när jag tränade skritt-galopp-skritt. Minsta lilla att jag viktade så la hon in en galoppfattning och hon var otroligt alert och taktade runt och la in små glädjeskutt. Roligt!

La back on track täcket i fleece på Newada och sedan utetäcken över. Hon skulle gå ute max 3 timmar till, så jag tyckte det var lite lagom. Täcket är helt nytt och det såg så mysigt ut att jag tog några bilder. Efter att hon nu använt det så kommer det ju aldrig se likadant ut igen. Hoppas hon tyckte det var skönt =0)


    

Ovido - Quiz & Flashcards